Aktiviteiten

wandelen en fietsen
markten en brocantes
kastelen en tuinen
watersport en vissen
golf en paardrijden
creatief atelier
dagtochten


Wandelen en fietsen

   

Wandelen
Je kunt hier prachtig wandelen. Het gebied is rustig en landelijk. De velden zijn met heggen omzoomd. Het landschap is afwisselend. Hooiland, grasland met koeien of schapen, maisvelden, zonnebloemen, stukjes bos, kleine gehuchten van enkele boerderijen. In de dalen stromen kleine beekjes. Af en toe sta je stil bij weidse uitzichten over glooiend heuvelland.

De wandelingen zijn ook voor ongeoefende wandelaars goed te doen. De heuvels zijn niet hoog. Soms zijn de hellingen steil. Wij hebben alvast een groot aantal wandelroutes verzameld(vanaf 4 km) maar je kunt ook met de wandelkaart een eigen route lopen. Diverse buurdorpen hebben wandelingen uitgezet.


   

Fietsen
Ook al zijn de heuvels hier niet hoog, de hellingen van de rivierdalen kunnen af en toe steil zijn. Voor goed geoefende fietsers is dat geen probleem. Voor mensen die niet dagelijks op de fiets zitten kan het soms wel een stukje lopen betekenen met de fiets aan de hand. Het mooie landschap maakt de inspanningen meer dan goed.

Bij het Office de Tourisme in La Chatre zijn electrische fietsen te huur. Van te voren reserveren: 0254 48 22 64.

ga naar boven


Markten

La Chatre  Langs de Indre  De markt van La Chatre

Dagelijkse boodschappen
Alle dagelijkse boodschappen zijn te krijgen in Aigurande, een dorp op 8 km afstand. In de omgeving zijn leuke kleine markten waar lokale produkten worden aangeboden. Geitenkaas, zelfgemaakte jam, honing, zelfgebakken broden, vers gegrillde boerenkip aan het spit. Iedere zaterdagochtend is er een gezellige markt in La Chatre. Op het terras van het Cafe de Commerce kun je heerlijk in de zon koffie drinken, terwijl je de voorbijgangers op de markt gadeslaat. De krant lezen kan natuurlijk ook.

Alle marktdagen van heel Frankrijk zijn te vinden op www.jours-de-marche.fr Kijk bij de departementen Indre (36) en Creuse (23).

Brocantes
Gedurende de zomermaanden wordt in veel dorpjes een brocante of een "vide-grenier"gehouden. De kwaliteit van deze rommelmarkten is erg divers. Soms kun je er leuke oude dingen kopen. Tips en data voor brocantes vind je in de Echo du Berry,ons lokale wekelijkse krantje dat te koop is bij alle supermarkten.

Een kijkje nemen in de Kringloopwinkel -die hier "Emmaus" heet- kan aardige vondsten opleveren. Oude serviezen, Franse bedden en buffetkasten worden hier regelmatig aangeboden tegen schappelijke prijzen. Het vervoer moet je zelf verzorgen.

         

Andere markten
In de zomermaanden worden in de omgeving veel agro-toeristische evenementen georganiseerd. Ieder dorp heeft wel een jaarlijks terugkerende markt die gewijd is aan een speciaal product, bijvoorbeeld de pompoen of de rivierkreeft.

Op maandagmorgen is in Chateaumeillant de Marche au Cadrans, de grote veemarkt van de regio. Op de dinsdagen worden hier schapen en geiten aangeboden. In St Aout is iedere dinsdagochtend een markt waar je kippen en ander gevogelte kunt kopen. Op de eerste en derde donderdag van de maand is er een markt met gevogelte in Boussac.

Klik hier voor overzichten van alle markten, evenementen en restaurantjes in de omgeving. Veel informatie over de Berry is ook te vinden op de startpagina Frankrijk Le Berry.

ga naar boven

Kastelen en tuinen

    tuinen van Drulon    Fresco Gargilesse

Huis van George Sand
In Nohant, vlakbij La Chatre, staat het huis van George Sand. Zij is hier opgegroeid. Later heeft zij er vele zomers doorgebracht in gezelschap van Chopin en andere beroemde gasten. Chopin heeft een deel van zijn werk hier gecomponeerd. Het huis is te bezoeken. Ga er vroeg heen want het wordt druk bezocht. De tuinen rond het huis en het kerkhof met het graf van George Sand en haar familie zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

  Nohant  Kasteel van Sarzay

In de omgeving van La Chatre zijn "romantische routes" uitgezet. Ze voeren langs de plaatsen waarover George Sand heeft geschreven. De Molen van Angibault, het Chateau de Sarzay en het Duivelsmeer.

In de zomermaanden bewoonde George Sand een klein huis in Gargilesse. Zij kon daar in alle rust schrijven. Haar huis in Nohant was daarvoor te druk vanwege de vele gasten. Het huisje, Villa Algira, is door haar kleindochter als museum ingericht. Enkele malen per dag zijn er rondleidingen.
Het kunstenaarsdorp Gargilesse is een bezoek waard. Onder de kerk naast het kasteel is een crypte waarin 13e eeuwse fresco's te zien zijn.

In het dorp vind je romantische oude straatjes met winkeltjes, ateliers en galeries. In het kasteel zijn exposities van verschilende kunstenaars. Het kasteel wordt bewoond door de eigenaar. De 15e eeuwse toren en enkele stijlkamers zijn te bezichtigen. In de tuin van het kasteel kan gewandeld worden.

Tuinen
In de Indre zijn veel tuinen te bezoeken. Op zo'n 20 km afstand van La Bachasse ligt het Domaine de Nohant, het huis waar George Sand een groot deel van haar leven doorbracht. Rond het huis ligt een park van 6 hectare met een boomgaard, een rozentuin, een bloementuin en een romantisch bos. Ook het graf van George Sand is hier te zien.

Nohant  Nohant  Nohant

Voor liefhebbers van moderne kunst zijn er de tuinen van Drulon. Hier is in de tuinen een permanente expositie van beeldhouwwerken te bezoeken. Alle kunstwerken zijn te koop, rechtstreeks van de kunstenaars. De tuinen zijn aangelegd door Piet Hendriks.

In de Prieure d'Orsan worden tuinworkshops gehouden. Je kunt er leren hoe je heggen moet aanplanten en houtstructuren weven, of je kunt een dagje meewerken met de tuinman. Gewoon een bezoek brengen kan ook; er is een groentetuin, een boomgaard, een rozentuin, een doolhof, en er zijn "geheime tuinen"....

In het dorp Moutier Malcard is de Jardin de Sauveterre. Een kwekerij van wilde planten, waar o.a. medicinale kruiden, aromatische kruiden en bloemen voor de vlindertuin worden gekweekt. Er worden zaden verkocht. De tuinen zijn op aanvraag te bezoeken.

In Montchevrier is een jong Engels echtpaar een paar jaar geleden gestart met een kwekerij van aromatische en medicinale planten. "La Metairie" is gespecialiseerd in Penstemons, een veelzijdige plantensoort met vele varianten, bloem- en bladkleuren. De kwekerij is elke middag te bezoeken.

ga naar boven


Watersport en vissen

Lac de Chambon  Golfbaan Les Dryades  Les Dryades

Watersport
Op een half uur rijden van La Bachasse ligt het grote stuwmeer Lac de Chambon, waar gezwommen kan worden. Er zijn goed toegankelijke zandstrandjes bij Chambon en Fougeres. Bij Chambon is een zeilschool met verhuur van zeilplanken en kano's. Je kunt hier ook (leren) waterskiën

Vissen
Bij La Buxerette, in het gehucht Les Paquets, kun je dagelijks op forel vissen. Ook zonder zelf te vissen kun je hier verse forel kopen. Binnenkort wordt er een visschool geopend, waar je de verschillende technieken van het vissen kunt leren.

Golf en paardrijden

Golf
In de Indre en de Creuse zijn een aantal golfclubs. De 18-holes golfbaan van Pouligny Notre Dame, "Les Dryades", is ongeveer een kwartier rijden vanaf Crozon. Deze golfbaan ligt erg mooi en het is er vrijwel altijd erg rustig.

Paardrijden
Paardrijden kan bij de maneges van Pouligny Notre Dame of die van La Berthenoux, of in het Centre Equestre bij St Aout.


Creatief atelier

Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn, dan is een bezoek aan Cultura de moeite waard. Cultura is een winkel in Chateauroux waar allerlei benodigdheden voor creatief bezig zijn worden verkocht. Daarnaast worden er in de winkel van maandag tot en met zaterdag creatieve workshops georganiseerd om de verschillende technieken te leren.

Je kunt er o.a. collages maken, porcelein, glas of stof beschilderen, mozaieken of sieraden maken, of zelf een tas maken. Er zijn ook kinderateliers.
Je kunt een enkele workshop volgen, bijvoorbeeld als onderdeel van een dagje Chateauroux, maar ook zelf een intensiever programma samenstellen om een techniek goed onder de knie te krijgen.

Dagtochten

1. "Les Pierres Jaumatres" en de markt van Boussac. Aanbevolen dag: donderdag.

Ongeveer 45 km naar het zuiden kun je de Pierres Jaumatres bezoeken. Een bijzondere verzameling huizenhoge keien, sommige op elkaar gestapeld. Vanaf verschillende punten heb je een schitterend uitzicht over de omringende heuvels. Sommige keien hebben dierennamen gekregen zoals "de olifant" en "de schildpad." Beneden aan de heuvel ligt een restaurant met een speelbos waar kinderen kunnen klimmen en klauteren.
Een bezoek aan Les Pierres Jaumatres is goed te combineren met een bezoekje aan Boussac. Op donderdagochtend is er een leuke markt.
Achter/naast de Carrefour is er een grote brocante in Boussac.

2. De stad Limoges.

Limoges, hoofdstad van het porcelein (op 125 km). Naast vele porceleinwinkels zijn er veel bijzondere zaken te bekijken. Kijk voor een volledig overzicht op de website van het Office de Tourisme. Een paar suggesties:

 • Het Gare des Bénédictins, het grote station van Limoges, dat met een prachtige koepel en glas-in-loodramen een beetje op een kerk lijkt.
 • De crypte van Saint Martial, verscholen onder de Place de la République. De fundamenten van de basiliek die hier vroeger stond, met het graf van St Martial, beschermheilige van Limoges.
 • De Hallen van Limoges op de Place de la Motte. Een drukke en gezellige overdekte markt in een prachtig 19e eeuws gebouw met smeedijzeren bogen.
 • De Cour du Temple, tussen de Rue du Temple en de Rue du Consulat. Een bijzondere binnenplaats met mooie vakwerkhuizen.
 • Vanaf het Office de Tourisme vertrekt een paar keer per dag een toeristisch treintje dat langs de bezienswaardigheden van Limoges rijdt met o.a. Nederlandse toelichting onderweg.

  3. Het Lac de Vassivière.

  Het Lac de Vassivière is een van de grootste stuwmeren van Frankrijk, gelegen ten oosten van Limoges. Aan de zuidwestpunt is een klein zandstrand waar gezwommen kan worden. Er is een restaurant met mooi terras aan het water, er zijn waterfietsen, er is een rondvaarttocht over het meer. Een beschaduwde picknickplaats vind je op een schiereiland, met bijzondere kinderspeeltuigen zoals o.a. een vikingboot, waarin geklommen en geklauterd kan worden.

  4. Het Lac de Sidiailles.

  Het Lac de Sidiailles is ook een stuwmeer, een uurtje rijden van Crozon, iets ten zuiden van Culan. Ook hier is een zandstrand waar je kunt zwemmen; een restaurant, kano's en kayaks, en picknickplaatsen. Erg leuk zijn de 8 klimparcoursen die er zijn uitgezet, van verschillend niveau. Er is al een parcours voor kinderen vanaf 3 jaar.

  ga naar boven

  La Bachasse
  Logeerboerderij La Bachasse